7 Filmů a Naděžda k vidění na festivalu Země na Talíři: 13. – 15. října v kině BIO OKO

7 Filmů a Naděžda k vidění na festivalu Země na Talíři: 13. – 15. října v kině BIO OKO

Glopolis, Bára a Linda, 30.9. 2016

Je možné současnou podobou zemědělství nakrmit rostoucí populaci? Mají být osiva obchodovatelnou komoditou? Je správné, že dnešní hospodaření s půdou připomíná spíše hornictví? Dokáže být lidské působení na planetu vůbec někdy prospěšné? Otázky, na které je dobré hledat odpovědi, vám v kině Bio Oko představí sedm filmů promítaných v rámci festivalu Země na Talíři již 13. – 15. října. 

V Bio Oku bylo kolem festivalu rušno už minulý týden. Postarala se o to Naděžda – nová veřejná lednice v Praze, která byla slavnostně otevřena 17.9. v rámci happeningu Zažít město jinak. O veřejnou lednici mělo kino Bio Oko již v minulosti zájem, takže se náš tým Země na Talíři rozhodl nápad v rámci příprav na festival a ve spolupráci s kluky z Veřejná lednice Praha zrealizovat. Tak přišla na svět Naděžda, čtvrtá veřejná lednice v Praze. Do veřejné lednice může kdokoliv přinést přebytečné potraviny, aby posloužily někomu jinému, a tím nejen pomoci lidem v nouzi, ale rovněž přispět k omezení plýtvání potravinami – což je téma velmi blízké právě festivalu Země na Talíři. A proč Naděžda? Aby měla narozeniny a svátek ve stejný den! A protože Naděžda znamená v překladu „naděje“ – třeba jako malá naděje pro budoucí Letnou bez plýtvání potravinami.

Lednice Naděžda

Festival Země na Talíři se bude v kině Bio Oko konat již za necelý měsíc a bude diváky informovat o tom, jak produkce a spotřeba potravin ovlivňují svět – okolo nás i na druhém konci planety. Letošní ročník festivalu představí sedm filmů, šest z nich dokonce v české premiéře. Odhalí fakta o zemědělských alternativách, permakultuře, o záborech půdy, produkci palmového oleje, o osivech, glyfosátu, o geneticky modifikovaných organismech nebo o tom, jak v roce 2050 nakrmit deset miliard lidí. Po skončení každého filmu se diváci setkají s vybraným odborníkem, se kterým mohou o právě shlédnutém snímku debatovat.

Festival však není jen o filmech! V průběhu jeho konání se budete moct přijít podívat do prostor kavárny na stánky organizací a iniciativ, které se tématem potravin rovněž zabývají. Samozřejmě nesmí chybět ani skvělé a zároveň odpovědné jídlo. Prohlédnout si můžete také výstavu o palmovém oleji s názvem Na čem se smaží Indonésie, která bude v Bio Oku po celé trvání festivalu.

Mimo doprovodný program přímo v Oku chystáme také dva odpolední tematické semináře. První se bude věnovat problematice palmového oleje a slavnostně uvede novou publikaci, která se tímto tématem zabývá. Druhý bude zaměřen na souvislosti změn klimatu a zemědělství a ve spolupráci s Ekumenickou akademií představí i nový krátký film. V sobotu večer se pak můžete těšit na afterparty, kterou ale nekončíme! V neděli 16. října je totiž Světový den potravin, a ten se chystáme náležitě oslavit. Připravujeme “odpovědný brunch” kde budeme s pomocí kuchařů, farmářů a dalších hostů vyprávět příběh podávaného menu napříč celým potravinovým řetězcem a odhalovat, co se za přípravou našeho jídla skrývá.

Sedm filmů o potravinách z jiného úhlu

1. Svět v budoucnosti – Film Zítřek

Snímek režisérů Cyrila Diona a Melanie Laurent vzbudil ve světě velký pozitivní ohlas. Už nyní se těší více než milionu shlédnutí! Nabízí nejen skvělý příběh, vynikající doprovodnou hudbu a výpovědi aktivistů, farmářů, vědců, akademiků i běžných občanů z deseti různých zemí, ale především i možná řešení a alternativy k dnešním problémům plynoucím z ekologické, ekonomické i sociální krize. Poté, co Cyril s Mélanií zjistí, že experti z uznávaného vědeckého časopisu předpovídají možný zánik části populace do konce 21. století, vydají se hledat průkopníky nových modelů zemědělství, energetiky, hospodářství, demokracie i vzdělávání.  Propojením těchto konkrétních pozitivních již fungujících alternativ začínají skládat dohromady vizi zítřejšího světa…

fotogg2

2. O oblíbeném ovoci – Film Pomerančový džus, kyselá realita

Sklenička čerstvého pomerančového džusu po ránu je pro mnohé z nás symbolem výborného začátku dne. Tento lahodný nápoj je oblíbený všude na světě, Francii nevyjímaje. Dokumentární snímek režisérky Meriem Lay si klade otázku, zda se za televizními reklamami, zachycujícími zemědělce doslova pusinkující své sluncem políbené pomeranče, neskrývá ve skutečnosti mnohem trpčí realita.  Věnuje se otázce zdraví, náročnosti manuální práce i metodám intenzivního zemědělství nebo používání pesticidů během produkce.  Lisované, koncentrované, zmrazené, rehydratované… Snímek se nás ptá, jaká je skutečná chuť pomerančů a pomerančového džusu po ujetí 12 000 kilometrů.

Kyselá realita

3. Prospěšná lidská stopa? – Film Inhabit: Krajina permakultury

Lidská aktivita nikdy neměla takový vliv na Zemi, jako je tomu dnes. Často slýcháme o stále se zvyšující ekologické stopě každého jedince – energické, emisní či vodní – a o potřebě ji do budoucnosti minimalizovat. Ale co kdyby byly naše stopy a lidské působení naopak prospěšné? Právě tato myšlenka je základem a předpokladem permakultury – koncepce permanentní kultury. Jde o takový přístup k zemědělství, který usiluje o trvalou udržitelnost. Film Inhabit: Krajina Permakultury se v řadě rozhovorů noří do hloubky praktik permakultury a představuje ji jako řešení v prostředí venkova, v příměstských oblastech i ve městech.

Permakultura

4. Zábory půdy – Film Ukradená zem

Zemědělské půdy každým dnem ubývá, stává se vzácnější a cennější. Od té doby, co se obchod se zemědělskou půdou stal žádaným segmentem, farmáři po celém světě ztrácejí půdu ve prospěch mezinárodních zemědělských podniků a investorů. To se týká třeba plantáží palmového oleje. Nový vizuálně působivý snímek Ukradená zem režiséra Kurta Langbeina divákům odkrývá problematiku záborů půdy, která není fenoménem jen v Asii a v Africe, ale i v Evropě. Film dává hlas širokému spektru zainteresovaných lidí – zástupcům malých, středních a velkých zemědělských podniků, místním i mezinárodním aktivistům, politikům, investorům i místním komunitám. Jaká je síla peněz v porovnání s důstojností a hodnotou lidského života, jakou roli v zemědělském byznysu hraje EU a jakou agrobyznys?

 Ukradená Zem

5. Zemědělství jinak – Film Tváře změny

Jsou vášniví, vizionářští a inspirativní. Olga, André, Remi, a Guisseppe se nadobro rozloučili s praktikami konvenčního zemědělství a prosazují radikálně odlišnou vizi tohoto klíčového řemesla. Snímek Tvář změny sleduje jejich příběh od Evropy až po Afriku a nabízí podívanou plnou pozitivních emocí, udržitelných zemědělských postupů a netradičních alternativ. Hrdinové filmu zkracují distribuční řetězec, zpřetrhávají závislost na dodavatelích i na dotacích, pracují odpovědně vůči přírodě, a přesto produkují ve velkém. Všichni čtyři pevně věří, že jejich způsob výroby dokáže uspokojit rostoucí poptávku po jídle a zajistit potravinovou bezpečnost. Naivní ideál nebo začátek zelené revoluce?

Tváře Změny

6. Skryté pravdy o jídle – Film Brzy i na vašem talíři (dohodou či násilím)

Odvážný a informacemi nabitý investigativní snímek Brzy i na vašem talíři rozkrývá citlivá fakta o herbicidu glyfosátu i o geneticky modifikovaných plodinách. O zákazu používání oblíbeného Roundupu, herbicidu obsahujícím glyfosát, se mluví i v EU kvůli možné rakovinotvornosti.  Uznávaný žurnalista a režisér Paul Moreira se během natáčení rozhodně nedržel zpátky. Navštívil a dotazoval se v řadě velkých agrochemických společnostech, včetně ústředí velkého nadnárodního koncernu Monsanto. Transgenní plodiny hluboce ovlivnily výrobní způsoby ve světovém zemědělském sektoru. Průměrné výnosy pěstovaných plodin se zvýšily, ale za jakou cenu? To je otázka, na kterou se tento vzrušující dokument, který nás zavede do argentinské pampy i do sídel bruselských lobbistů, snaží odpovědět.

Skryté pravdy o jídle

7. Přírodní zdroje v ohrožení – Film Válka osiv

Francouzský dokumentární snímek se nás ptá: Maji být osiva obchodovatelnou komoditou, nebo spíš životně důležitým přírodním zdrojem jako je voda, kterou pijeme, či vzduch, který dýcháme, a který má být sdílený ve prospěch celého lidstva? Film ukazuje, že semena jsou nedílnou součástí stabilní potravinové produkce, přesto zemědělci ztrácejí nárok na uchovávání a setí svých vlastních. V Evropě se aktuálně připravují přísnější pravidla pro používání zemědělského osiva. Ta se snaží ovlivnit i mocní hráči z agrárních megakorporací, které ovládají více než polovinu trhu. Napříč Indií, Francií, dokonce i polárním kruhem, dokumentární snímek Válka osiv odhaluje tichou, neznámou a nebezpečnou válku, jejíž výsledek může být pro naší potravinovou bezpečnost i nezávislost rozhodující.

Válka osiv

Po představení sedmi filmů i Naděždy nám nezbývá než vás pozvat do Bio Oka na promítání, debaty i na doprovodné akce. Snažíme se udělat vše pro to, aby vás připravený program zaujal, pobavil i inspiroval a abyste z něj těžili nejen v průběhu akce, ale i po ní.

Zdraví tým Země na Talíři – Bára a Linda.

www.zemenataliri.cz

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *